Sjøspeider

Sjøspeidere er medlemmer av den internasjonale speiderbevegelsen og har særlig vekt på båtliv og vannbaserte aktiviteter. Disse aktivitetene kan være på sjøen, elver eller innsjøer. Sjøspeidere får sjansen til å lære om seiling, båter, navigasjon, motorer, sikkerhet på havet og konkurrere i ulike regattaer. Sjøspeidere har ofte karakteristiske uniformer som skiller dem fra andre speidere. I enkelte land er sjøspeiderorganisasjonen et program bare for eldre speidere, men i Norge kan man delta fra fylte 12 år.

 

Historie

En av de tidligste artiklene som omtaler sjøspeidere, var å finne i Chums magazine tilbake i 1909. Disse sjøspeiderne var en del av Chums Scouts og British Boy Scouts. Sjøspeidere ble første gang en realitet når British Boy Scouts dannet en egen organisasjon for speidere på havet. Organisasjonen The National Naval Cadets ble grunnlagt i 1908 og har i likhet med British Boy Scouts sitt hovedkvarter i Battersea, London. De to organisasjonen drives som to selvstendige enheter selv om sjøspeiderne er direkte underlagt British Boy Scouts.

 

Den første leieren

Den aller første leiren for sjøspeidere fant sted i 1910 i London og elva The Thames ble brukt for alle de ulike sjø aktivitetene. Sjøspeidere ble en suksess i England og organisasjonen vokste raskt i perioden 1909 til 1920. Deres første lange seilas fant sted i 1914 da en gruppe på 40 sjøspeidere la ut fra London, seilte til Inverness i Skottland og tilbake. I 1921 deltok de engelske sjøspeiderne på en stor samling i USA og derfra vokste organisasjonen. I dag er sjøspeidere å finne i over 50 land verden over. England har fortsatt en av de største sjøspeiderorganisasjonene med over 10.000 medlemmer, men USA har inntatt førsteplassen med litt over 16.000 medlemmer. Andre land hvor sjøspeiderne har fått godt fotfeste er Sverige, hvor det i dag er over 6.000 speidere. Videre finner man Finland med 9.000 medlemmer, Hellas med 5.000 og Norge hvor litt over 2.000 unge gutter og jenter i dag er sjøspeidere. I andre enden av skalaen finner man Sveits med 130 medlemmer og Latvia med 90 medlemmer.

 

Tap av fartøy

Tar man hensyn til at sjøspeiderne har spredt seg til over 50 land og mange tusen unge gutter og jenter er aktive medlemmer, har organisasjonen gjort en meget god jobb med å holde alle de unge trygge. Faktisk har sjøspeiderne bare opplevd tre alvorlige ulykker gjennom mer enn 130 år.

 

  1. august 1912, druknet åtte gutter fra 2. Walworth avdelingen i Dulwich Mission, sammen med en annen gutt som ikka var medlem, da båten med totalt 24 speidere kantrer under et stevne ved Leysdown, Kent i England. Båten var på vei fra Erith til en leir ved Leysdown.

 

  1. oktober 1913. Tre speidere og en assisterende leder druknet og elleve speidere ble reddet, da båten deres “ketch mirror” ble truffet av dampbåten Hogarth på 1.231 tonn. Ketch mirror hadde vært en gave fra avisen Daily Mirror til speiderne året før.

 

I august 1950 ble alle ti speidere drept da båten Wangle III, eid av 1. Mortlake Sea Scouts, sank på en reise fra Frankrike til England.

 

Eurosea seminarer

Eurosea er sjøspeidernes største samling i Europa og avvikles hvert tredje år. Målsettingen med Eurosea-treffet er å gjøre det mulig for nasjonale foreninger å dele ideer og erfaringer om hvordan man kan best mulig utvikler sjøspeiderne. Sikkerhet, opplæring og kunnskap om ferdsel på sjøen og vannbaserte aktiviteter er som alltid hovedmålet. Under Eurosea deltar sjøspeidere fra hele verden og når de norske sjøspeiderne var vertskap i 1997, var det mer enn 20.000 sjøspeidere fra 40 land som tok turen til Oslo. Eurosea har vært organisert hver tredje år siden 1985, da det første stevnet ble organisert i Thessaloniki, Hellas.